Eski Eşyaları Yenilemek İçin Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

mobilya-boyayan-kadin

Mobilya boyama son zamanlarda evinde değişiklik isteyenlerin sıklıkla başvurduğu ve merak ettiği bir dekorasyon yenileme yöntemi. Günümüzün DIY (do it yourself), yani Kendin Yap furyasında önemli bir yere sahip olması dolayısıyla hobi olarak eski eşyalarını boyamak isteyenler de mobilya boyama işlemini tercih ediyor.

Siz de yıllardır kullandığınız ama artık modası geçmiş veya eskimiş eşyalarınıza yeni bir dokunuş katabilir ve adeta baştan yaratabilirsiniz. Zamansız ve konforlu mobilyaların adresi Doğtaş olarak sizlere bu içeriğimizde mobilya boyama nasıl yapılır sorusuna yanıt verecek ve mobilya boyamanın püf noktalarını paylaşacağız.

Mobilya Boyama İşlemine Geçmeden Önce

eski-mobilyayi-boyayan-kadin

“Neden direkt boyama işlemine geçmiyoruz, sonuç olarak boya ve fırça ile direkt boyayamaz mıyız?” Diyenler maalesef yanılıyor. Elbette elinize bir fırça alıp eski eşyalarınızı direkt olarak boyayabilirsiniz ancak belirli teknikleri uygulamazsanız:

  • Boya, özellikle cilalı mobilya yüzeyine tutmayabilir.
  • Bir süre sonra boyada çatlamalar meydana gelebilir.
  • Mobilya yüzeyinde pürüzler ortaya çıkabilir.
  • Mobilya boyama işlemi sonrası boya, mobilya yüzeyinden soyulabilir.

Siz de mobilya boyama işleminde sıklıkla yapılan hataları yapmamak ve yukarıdaki sonuçlarla karşılaşmamak için sıralayacağımız adımları takip ederseniz istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Peki doğru adımlarla evde mobilya boyama nasıl yapılır?

Hazırlık Aşaması

Evde mobilya boyama yapacaksanız öncelikle zemine ve diğer mobilyalara zarar vermemek adına plastik branda veya geniş bir örtü sermelisiniz, aksi takdirde bulaşan veya sıçrayan boyaları çıkarmakla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Farklı mobilya boyama tekniklerinden söz edeceğiz ama mobilya yüzeyini boyaya hazırlamak için zımpara kullanacaksanız, iyi havalandırılan bir ortam oluşturmanız, maske takmanız veya açık havada bu işlemi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Boya da dahil kullanacağınız tüm malzemeleri önceden hazır ederseniz daha rahat edersiniz.

Bunların yanı sıra eğer yapabiliyorsanız boyayacağınız mobilyayı boyama işleminden önce demonte etmeniz işinizi oldukça kolaylaştırır. Boyanmasını istemediğiniz kısımları kağıt bant yardımıyla bantlayabilirsiniz.

Mobilya hangi boya ile boyanır? Merak edenler için sizlerle paylaşacağımız mobilya boyama teknikleri özelinde ayrıca malzemelerden bahsedeceğiz.

İlk Teknik: Zımpara, Astar, Mobilya Boyama ve Cila

mobilya-boyama-yapan-kadin

İlk mobilya boyama tekniğinin zımparalama içerdiğinden biraz zahmetli ve zor olduğunu söylemek yalan olmaz. Fakat zor olmasına karşın doğru uygulandığında elde edeceğiniz sonuçlar uzun ömürlü ve kaliteli olacaktır.

Mobilya Boyama Malzemeleri

  • 220 numara ince zımpara kağıdı
  • Astar boyası ve fırça
  • Birden fazla renk uygulayacaklar için geniş bir kağıt bant ve makas
  • Boya ve rulo fırça veya uygun bir fırça (Sprey boya uygulayacaklar için fırça gerekmez)
  • Solvent bazlı boya uygulayacaklar için tiner gerekebilir
  • Cila ve uygun bir cila fırçası (sprey vernikler fırça gerektirmez)
  • Rulo için boya tepsisi

1. Kullanacağınız Rengi Belirleyin

Yeniden renk vererek siz de eski mobilyalarınızı atmak yerine değerlendirebilirsiniz. Bunun için ilk olarak mobilyanızı kullanacağınız odanın genel dekorasyonuna ve rengine göre uyumlu bir ton seçmelisiniz.

2. Mobilya Yüzeyini Zımparalayın

mobilya-zimparalayan-kadin

Zımpara gerektirmeyen özel bir boya türü kullanmayacaksanız, zaten cilalı veya parlak olan mobilyaları boyamadan önce zımparalamak gerekir. Aksi halde boyanın yüzeye tutunması için kat kat boya uygulamanız gerekir ki bu da kuruma süresini bir hayli uzatarak en ufak darbede çatlamaya ve soyulmaya neden olur.

Dolayısıyla doğru mobilya boyama işlemi için boya uygulamadan önce bir zımpara kağıdı yardımıyla boyanacak yüzeyleri zımparalamanız yararınıza olacaktır. Kabul etmek gerekir ki bu işlem epey külfetlidir.

Zımparalama sırasında bir hayli toz çıkabilir. Buna rağmen her mükemmel sonucun emek istediğini hatırlamakta fayda var.

Boyanın daha iyi uygulanabilmesi için zımpara ile işiniz bittiğinde yüzeyi tamamen temizlemeye ve kalıntı bırakmamaya özen göstermelisiniz.

3. Kusursuz Mobilya Boyama İçin Astar

Satın aldığınız boyanın renginin katalogda göründüğü gibi çıkmasını istiyorsanız, zımparanın ardından mobilya üzerine astar uygulanmalıdır. Dahası, astar mobilyanın ömrünü de uzatır, mobilya yüzeyinin yapışkanlığını artırarak boyanın daha iyi tutmasını sağlar.

Bu sayede herhangi bir darbede boya mobilyadan kolayca soyulmaz veya çatlamaz. Astar çektikten sonra mobilyanızın yüzeyine bir kez daha zımpara uygularsanız yüzey pürüzsüz ve boyaya hazır hale gelecektir.

4. Mobilya Boyama Aşaması

firca-ile-mobilya-boyama-yapan-kadin

İşin zahmetli kısımlarını hallettiğinize göre sıra geldi asıl eğlenceli kısma; boyama. Mobilya boyama işleminde kullanacağınız boya su bazlı veya solvent bazlı olabilir.

  • Solvent bazlı boyaların tiner ile inceltilmesi gerektiğinden uygulama ve kuruma esnasında koku yayabilir. Bu nedenle solvent bazlı boyalar uygulanırken ve kurutulurken ortam havalandırılmalıdır. Ayrıca bu tür boyaların kuruma süresi, su bazlı olanlara kıyasla daha uzundur.

Çocuklu ailelerin ve alerjisi olanların ve astım hastalarının bu tip boyaları kullanması önerilmez. Solvent bazlı boya kullanacaksanız satın alırken kullanmanız gereken tiner düzeyini de danışmanız mantıklı olacaktır.

  • Öte yandan su bazlı boyaların kullanımı çok daha rahattır. Bu tip boyalardan akrilik boyalar mobilya boyama işlemleri için uygundur. Akrilik boyayı mobilya yüzeyine bir rulo yardımıyla uygulayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo daha rahat uygulanırken detaylar var kenarlar için fırça kullanabilirsiniz.

5. Son Aşama Cila/Vernik

Mobilya boyama işleminde ilk yöntemin son aşaması cila veya vernik isteğe bağlıdır. Boyanan mobilyalarınız tamamen kuruduktan sonra bir fırça yardımıyla sıvı vernik uygulayabilir veya sprey cila ile kolayca yüzeyi cilalayabilirsiniz. Vernik/cila:

  • Mat veya parlak bitiriş sağlar.
  • Boyanın kalıcılığını artırır.

İkinci Teknik: Mobilya Boyama ve Vernik

mobilya-boyayan-genc-kadin

Sıradaki evde mobilya boyama tekniği bir öncekine kıyasla çok daha zahmetsiz çünkü zımparalama ve astar aşamaları içermiyor. Bu ekstra işlemleri gerektirmemesinin sebebi mobilyalar için özel olarak üretilen boyaların tutuculuk ve kapatıcılık özelliklerinin kalitesidir.

1. Boya

Akrilik ve solvent bazlı boyalar aslında çok amaçlı boyalardır. Resim yapmaktan kumaş boyamaya kadar farklı amaçlar için kullanılırlar. Oysa mobilya boyaları, mobilyalarını boyamak isteyenlerin işini kolaylaştırmak adına, bu amaca özel olarak üretilirler.

Piyasada rahatça bulabileceğiniz özel mobilya boyaları yoğunlukları sayesinde tek katta bile cilalı mobilya üzerinde istenilen sonucu verir. Dolayısıyla İngilizce adıyla “chalk” mobilya boyalarını direkt olarak mobilya yüzeyine uygulayabilirsiniz.

2. Vernik/Cila

tahta-masa-cilalayan-adam

Bir önceki mobilya boyama tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de cilalama veya vernikleme tamamen isteğe bağlıdır. Mat veya parlak bitiş için sprey veya sıvı vernikler tercih edilebilir. Ancak bu işlemi mobilya üzerindeki boya tamamen kuruduktan sonra yapmalısınız.

Boyamadan önce mobilyanızı demonte ettiyseniz, cilanın da tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra geri monte edebilir ve yenilenmiş “eski” mobilyanızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Mobilya Boyama İpuçları

Mobilya boyama nasıl yapılır? Sorusunu yanıtladığımıza göre son olarak mükemmel bir sonuç elde etmeniz için ufak mobilya boyama ipuçlarına geçelim.

  • Eğer eşit olarak boyamadığınızı veya atladığınız bir yer olduğunu fark ederseniz henüz boya tam kurumadan ikinci katı geçmeye veya atladığınız yere boya sürmeye çalışmamalısınız. Aksi halde istenmeyen pürüzlü bir görüntüye ve geç kurumaya neden olabilirsiniz.
  • Aynalı gardırop gibi aynalı veya camlı mobilyaları boyarken boyanın cama veya aynaya zarar vermemesi için bant kullanmayı unutmamalısınız.
  • Eğer uzun bir süre sonra bile boyanan mobilya üzerindeki yapışkanlık hissi geçmiyorsa büyük ihtimalle boya tercihiniz yanlış olmuştur. Doğru boya tercihi ve uygulamasıyla bu sorunu yaşamazsınız.

Doğru uygulanmış bir mobilya boyama evinizin tarzını ikiye katlayabilir. Örneğin mobilya boyama işlemi ile yenilediğiniz eski bir masa balkonunuza bambaşka bir hava katabilir.

Öte yandan eskiyen mobilyalarınızı boyamak için zaman yaratamıyor veya evinizin çehresini yenilemek istiyorsanız, Doğtaş’ın  şık dresuar, zarif sehpa, modern tv ünitesi gibi zevkinize ve evin her köşesine uygun seçkin mobilya alternatiflerine göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Ek olarak, balkon dekorasyonu ile ilgileniyorsanız “Balkon Keyfinizi Artıracak Balkon Dekorasyonu Fikirleri” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Yayınlanma Tarihi: 14 Eylül 2020 Pazartesi